Login
English      Slovensko

Zadnje novice

Prvaki Univerze na Primorskem 2017 so Mikita Akulich, Daniil Baldovski, Anton Uramer (ekipa PSPACE')!

Rezultate finalnega kola in naloge najdete na tej spletni strani, fotogalerija dogodka pa je objavljena na Famnitovi spletni strani.

torek, 10. oktober 2017

HICUP Lab na Univerzi v Tokiju

Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar obiskala Univerzo v Tokiju, kjer sta predavala na mednarodni delavnici na temo Computer Graphics, Augmented and Virtual Relaty, and Human Augmentation. V sklopu obiska sta Matjaž in Klen obiskala User Interface Research Group (Igarashi Lab), Cyber Interface Lab, in Living Lab Hongo. Omenjeni laboratoriji so vodilni na podrpčju načrtovanja uporabniških vmesnikov in interakcije človek-računlanik. Obisk je odprl vrata  za bodoča sodelovanje med raziskovalci in študenti obeh inštitucij v obliki bodočih izmenjav študentov in raziskovalcev.

Predavatel Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar iz laboratorija HICUP predavala magisterskim in doktorskim študentom na Graduate School of Information Science at Nara Institute of Science and Technology. Predavanja so obiskali tudi izbrani povabljeni profesorje iz inštituta. Naslova predavanj in njuna povzetka dostopna na preberi več.

V ponedeljek, 22. maja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA z naslovom "Nosilec krovnih stekelc za barvanje tkivno-celičnih preparatov - od izuma do patenta", ki ga bo izvedel dr. Borut JERMAN iz podjetja BIA - Podjetje za laboratorijsko in procesno opremo, d.o.o.

V ponedeljek, 15. maja, so se s tremi finalnimi tekmami zaključila tri univerzitetna prvenstva Univerze na Primorskem. Študenti UP FAMNIT so v tekočem študijskem letu tekmovali v odbojki, košarki in futsalu ter na koncu odnesli domov same odlične uvrstitve. Med njimi je veliko študentov računalništva.

ponedeljek, 8. maj 2017

ECCO XXX znanstveno srečanje v Kopru

Med 3. in 6. majem je v Kopru potekal 30. sestanek raziskovalcev s področja kombinatorične optimizacije ECCO (European Chapter on Combinatorial Optimization). Na njem je več kot sto udeležencev predstavilo svoje prispevke o najnovejših raziskavah in izkušnjah iz reševanja realnih problemov kombinatorične optimizacije kot tudi temeljna spoznanja teoretičnih osnov.

Študenti UP FAMNIT so se po nekaj letih premora znova udeležili tekmovanja Primatijada, ki je potekalo med 28. aprilom in 3. majem 2017 v Čajnu v Črni Gori. Na tekmovanja iz znanja se je odpravilo 15 Famnitovih študentov, ki so v hudi konkurenci dosegli odlične rezultate.
Na tekmovanju iz informatike je 1. mesto osvojil Leo Gombač, na 2. mestu sta bila Valentin Sojar in Patrik Kocjančič, tretji pa je bil Peter Kozlovič.

Letos je 29. in 30. aprila 2017 v Kopru potekal NASA Space Apps Challenge, svetovno največji hekaton o zemlji in vesolju. 25.000 sodelujočih je v 69. državah na 187 lokacijah reševalo enega od petih izzivov, ki jih je pripravila Nasa. V Kopru je 19 udeležencev prijavilo 6 projektov, od katerih je zmago slavil Space Door Oliverja Glavine, študenta magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT.

Call for applications: Fully funded Joint PhD (co-tutelle) in Computer Science at University of Primorska and University of St Andrews

The Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies at the University of Primorska (UP FAMNIT) is offering one fully-funded PhD scholarship for a planned Joint PhD (co-tutelle) in computer science with University of St Andrews (UK). The planned collaboration with St Andrews is dependent on finalising arrangements on the co-supervision of the Joint PhD.

We welcome applications from EU as well as International students who are enthusiastic about working as part of a multidisciplinary team focusing on applied computer science research in the following areas:
Human-computer Interaction
Augmented, Mixed and Virtual Reality
Pervasive and Ubiquitous computing.

The selected candidate will be offered a tailored research project at UP FAMNIT. It's planned that this will be in collaboration with the University of St Andrews (UK) subject to approval. The intention is that upon the successful completion of PhD the candidate will be awarded a joint degree under a planned Joint PhD (co-tutelle) agreement.

V ponedeljek, 24. aprila 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT seminar z naslovom "Challenges for the Web of Things: interoperability, privacy and software architectures", ki ga bo imel profesor Michael Mrissa.

V četrtek, 20. 4. 2017, se je v Ljubljani, Mariboru in Kopru odvilo prvo kolo odprtega Univerzitetnega prvenstva v programiranju (UPM 2017), na katerega se je letos skupaj prijavilo 58 ekip s 166 temovalci.

V torek, 18. aprila 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem imel predavanje dr. Luka Ausec z naslovom "Current challenges in bioinformatics".

petek, 14. april 2017

Delavnica Android AppInventor

V petek, 14. aprila 2017, so študentje imeli 4 urno delavnico Android AppInventor. Predaval je dr. Ciril Bohak iz Laboratorij za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

V ponedeljek, 10. aprila 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

petek, 7. april 2017

UPM Poskusno kolo 2017

V petek, 7. 4. 2017, je bilo poskusno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2017. S tekmovanjem so pričeli ob 16h, čas reševanja pa je bil 3 ure.

AIESEC je globalno mladinsko združenje, ki deluje v 115 državah in je prisotno v Sloveniji od leta 1953. Prizadevajo si za razvoj mladine z mednarodnimi izkušnjami.

Thijs (predsednik AIESEC Slovenija) in Yara (podpredsednica za trženje in odhodne izmenjave AIESEC Slovenija) sta predstavila možnosti pridobitve izkušenj na svetovnem trgu.

V ponedeljek, 20. marca 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper imel predavanje z naslovom "Ubiquitous User Interfaces" profesor Aaron Quigley.

 

petek, 17. marec 2017

Delavnica o Ruby on Rails

V petek, 17. marca 2017, so študenti imeli 4 urno delavnico o Ruby on Rails. Predaval je dr. Gašper Košmrlj iz podjetja Abelium d.o.o.

Na 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem (16.3.) je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente.

sobota, 11. marec 2017

Profesor Aaron Quigley na obisku

V veselje nam je gostiti profesorja Aarona Quigleya od 5. do 24. marca. Profesor je vodja Human Computer Interaction v School of Computer Science na University of St Andrews. Je tudi podpredsednik ACM SIGCHI za konference (in bivši ACM SIGCHI namestnik vodje za posebne konference). Obiščite njegov Orcid profil za pregled njegovih del, nagrad, ipd.

Aaron bo na UP FAMNIT predaval iz področij interakcije človek-računalnik, dopolnjene in virtualne resničnosti ter vizualizacije podatkov.

Navdušenci nad srednjeveškimi bojnimi igrami bodo lahko naslednje leto uživali v virtualnih scenarijih, ki jih ponuja računalniška igra Mordhau. Njen avtor je doktorski študent računalništva in informatike ter asistent na UP FAMNIT Marko Grgurovič, ki je s skupino mednarodnih razvijalcev projekt predstavil na platformi za množično financiranje Kickstarter in v enem dnevu že dosegel zastavljeno vsoto – 80 tisoč USD, število podpornikov pa se iz ure v uro veča.

Dr. Andrej Brodnik je bil gost v Odmevih, osrednji informativni oddaji na prvem programu nacionalne televizije, kjer je govoril o kriminalu na internetu.

Posnetek si lahko ogledate tu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174458963

V ponedeljek, 6. marca 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

V ponedeljek, 27. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

V ponedeljek, 20. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.
 

ponedeljek, 30. januar 2017

Interaktivni dokumentarec iOtok

iOtok - interaktivni multimedijski dokumentarec - je pred tremi tedni doživel premiero. Zaledni del (backend) spletne splikacije iOtok sta v celoti razvila CORA (Center za oblikovnje in razvoj aplikacij) in  HICUP LAB (Humans Interacting with Computers at University of Primorska).

sobota, 28. januar 2017

DIST in UP FAMNIT na Informativi 2017

V soboto 28. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključila še ena uspešna izvedba Informative – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti. Poleg samega dogajanja na razstavnem prostoru so bile organizirana tudi predavanja. Član oddelka DIST Matjaž Kljun je predstavil polni predavalnici poslušalcev dopolnjeno resničnost.

Med gosti letošnjega sejma izobraževanja in poklicev Informativa 2017 so bili tudi predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova. V delegaciji je bil prof. dr. Alexandr Razgulin, prodekan za mednarodno sodelovanje Računalniško-matematične in kibernetične fakultete, ki je v petek, 27. januarja obiskal UP FAMNIT.

 

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.

V ponedeljek, 16. januarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE z naslovom "Z analizo strukture DNA izboljšamo metode za razpoznavanje zaporedij DNA in njihove biološke funkcije"

Na Radiu Trst A - Rai Furlanija Julijska Krajina  sta 9. 1. 2017 imela intervju Klen Čopič Pucihar in Matjaž Kljun iz Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije. Pogovarjala sta se o dopolnjeni in virtualni resničnosti v oddaji Prva izmena - Hevreka.

V ponedeljek, 9. januarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem potekalo predavanje z naslovom "Basics of GPU programming using Cuda", ki ga bo imel Prof. Nouredine Melab.

Branko Kavšek iz oddelek DIST je obiskal Srednjo Šolo Vena Pilona v Ajdovščini v sredo 21. 12. Dijakom 2. letnikov je predstavil poklic "računalničarja" skupaj z učiteljico informatike Urško Kompara, ki je naša nekdanja študentka.

V ponedeljek, 19. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper imel predavanje Marko Grobelnik z naslovom "Cross-lingual Global Media Monitoring" v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

ponedeljek, 12. december 2016

DIST gostoval Wolfganga Hürsta

Imeli smo čast gostiti Wolfganga Hürsta od 28.11. do 11.12. Wolfgang dela v Multimedia & Geometry Group, Information and Computing Sciences, na Faculty of Science, Utrecht University, ki je ena izmed Evropskih boljših univerz (86.) na seznamu Times World University Rankings 2016-2017

V ponedeljek, 12. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper imel predavanje dr. Primož Škraba z naslovom "Minimum Spanning Acycles" v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Podiplomski študent programa Računalništvo in informatika Saša Nikolić je uspešno dokončal poletni program GSOC2016 - Google Summer Of Code.

V ponedeljek, 5. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje z naslovom "Multimodal virtual and augmented reality interaction experiences" Wolfganga Hürsta v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

V ponedeljek, 28. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper Ponedeljkov Seminar z naslovom "Univerzitetni programerski maraton".