Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

Zadnje novice

V ponedeljek, 11. februarja 2019, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT predstavil doktroski študent Sead JAHIĆ predavanje v okviru ponedeljkovega seminarja.

Študenti UP FAMNIT (med njimi tudi študenti računalništva) bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

V ponedeljek, 28. januarja 2019, bo ob 16.00 uri bo Mate HEGYHATI izvedel seminar z naslovom "Challenges in the cyclic scheduling of batch processes" v okviru Ponedeljkovega Seminarja Računalništva in Informatike na UP FAMNIT.

nedelja, 27. januar 2019

Informativa 2019

Univerza na Primorskem se je tudi letos predstavila na že tradicionalnem, največjem slovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 25. in 26. januarja že enajsto leto zapored. Med njimi je bila tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Oddelek za informacijske znanosti.

Klen je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

V sredo, 23. januarja, je na UP FAMNIT potekal 12. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 95 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

V ponedeljek, 14. januarja 2019, bo ob 16.00 uri bo Nino Bašić v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem izvedel predavanje z naslovom "Academic publishing from a viewpoint of a galley-man" v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Dr. Marinka ŽITNIK je podoktorska raziskovalka računalništva in informatike na Stanford Univerzi. Na ponedeljkovem seminarju računalništva in informatike bo predavala na temo "Deep Learning for Network Medicine" - tokrat izjemoma v četrtek.

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavila UP IAM in UP FAMNIT. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

V okviru projekta "Inovativno učenje in poučevanje v visokem šolstvu (INOVUP)" sta dr. Andrej Brodnik (UP FAMNIT & DIST) in dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF), v četrtek, 6. decembra 2018, izveda delavnico z naslovom "Pomen in uporaba računalniškega mišljenja v učenju in poučevanju"

V petek, 23. novembra, se je s tradicionalno slavnostno razglasitvijo zmagovalcev zaključil letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2018«, ki ga v sodelovanju s partnerji že dvanajsto leto organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

László HAJDÚ bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, bo ob 16.00 uri imel predavanje z naslovom "Network based data analytics"

Seminar z naslovom "Application-oriented scheduling problems in public bus transportation" bo izvedel Balázs DÁVID v ponedeljek, 12. novembra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

V ponedeljek, 5. novembra 2018, bo ob 16.00 uri bo Domen ŠOBERL izvedel seminar z naslovom "Planning with qualitative models in robotic domains" v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper. Seminar poteka v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

The Monday Seminar of Computer Science of the Departments of Information Sciences and Technology from UP FAMNIT and UP IAM will be held on Monday, October 22, 2018 at 16:00 at UP FAMNIT. The seminar will be presented by Julie DUCASSE.

Raziskovalca iz oddelka Klen Čopič Pucihar in Matjaž Kljun iz HICUP laboratorija sodelovala pri organizaciji uspešno izvedene delavnice MVAR na ugledni konferneci IEEE ISMAR 2018 v Minhnu z več kot 50 udeleženci.

Leon KOPITAR bo izvedel Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike 15. oktobra 2018 ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper.

V sklopu ugledne konference ACM UIST 2018 - User Interface Software and Technology Symposium - je ugledni profesor Albrecht Schmidt iz Ludwig-Maximilians-University v Minhnu organiziral delavnico na temo HCI Ambassadors v sodelovanju z ACM SIGCHI. Delavnica je potekala na inštitutu Hasso-Plattner v Postdamu (Nemčija). Namen delavnice je bila razprava kako spodbujati in vzpostaviti področje Interakcije človek-računalnik kot verodostojno v raziskavah in poučevanju ter kako razširiti doseg SIGCHI skupnosti.

sobota, 13. oktober 2018

Naši študenti na finalu UPM 2018

V soboto, 13. oktobra 2018, je v Mariboru potekalo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2018. Zaključni dogodek je organiziral Inštitut za računalništvo, odvil pa se je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Zadnje programerske bitke so se udeležile ekipe, ki so dosegle najboljše rezultate na prvih treh kolih. Zbralo se je tako 16 ekip oziroma 46 tekmovalcev.

V ponedeljek, 8. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT potekal Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike. Predaval bo doktorski študent Aleksandar TOŠIĆ.

V ponedeljek, 8. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE imel predstavitev doktorski študent Aleksandar Tošić.

ponedeljek, 8. oktober 2018

Cuauhtli o študiju v Sloveniji za Radio Si

Naš doktorski študent in asistent Cuauhtli iz Mehike je svoje misli o študiju v Sloveniji delil z Radio Si. Celoten intervju je na voljo tukaj https://4d.rtvslo.si/arhiv/study-abroad/174567489.

Gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor je izvedla dve jezikoslovni predavanji v četrtek, 4. oktobra 2018.

  • Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)
  • English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4)

Oba seminarja bosta izvedena v torek, 2. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Naslova seminarjev sta: The Distance Orientation Problem in Characterising AT-Free Graphs with BFS.

petek, 28. september 2018

Evropska Noč raziskovalcev 2018

V petek, 28. 9. 2018 je Univerza na Primorskem (UP) že tretje leto zapored organizirala Evropsko noč raziskovalcev 2018, ki je potekala v okviru projekta “SAWE – Varni z znanostjo

rejšnji teden sta se doc. dr. Branko Kavšek in asist. Jambol Mattiev na Urgench State University (Uzbekistan) izvedla delavnico Introduction to Data Mining and Machine learning za študente in strokovnjake s področja matematike in informatike.

ponedeljek, 3. september 2018

HICUP laboratorij in novi člani

Laboratoriju HICUP sta se poleg doktorske študentke Maheshye Weerasinghe iz Šri Lanke pridružila še doktorski študent Cuauhtli Campos iz Mehike in podoktorska raziskovalka Julie Ducasse iz Francije.

Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike, 27. avgusta 2018 z naslovom "Uporaba taksonomije za shranjevanje zaznamkov" bo izvedel Gregor LEČIĆ.

Program internacionalizacije se je končal. V zadnjih dveh letih smo gostili 13 izjemnih govornikov, raziskovalcev in vizionarjev v @HICUPLab. Dragi prijatelji, pustili ste trajen učinek! Še enkrat se vam zahvaljujem in hvala EU za to veliko priložnost.

Peter CHANTHANAKONE, nagrajeni režiser in producent, specializiran za 3D animirane kratke filme, bo vodil delavnico na temo "Ustvarjanje animiranih modelov z Recap in Maya". Organizator: HICUP Lab @ Univerza na Primorskem.

V delavnici se bomo naučili uporabljati fotogrametrijo za rekonstrukcijo 3D objektov iz slik. V tem procesu bomo uporabili programsko opremo Recap od podjetja Autodeska. V drugem delu delavnice se bomo naučili, kako animirati kurirane modele.

Prostori so omejeni. Prosimo, da se prijavite na delavnico TUKAJ!

Peter CHANTHANAKONE bo v ponedeljek, 28. maja 2018, ob 16.00 predstavil seminar na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Peter Chanthanakone je nagrajeni režiser in producent, specializiran za 3D animirane kratke filme. Zmagal je na številnih filmskih festivalih. Njegovi sanimirani filmi so bili predstavljeni v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Kanadi, Kitajski, Belgiji, S. Koreji, Pakistanu, Indiji, Avstraliji, Italiji. na priznanem VIEW Animation Video Festival in na velikanskem zaslonu na Times Squareu na mednarodnem filmskem festivalu v NYC.

Jason ALEXANDER bo v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 16. uri na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem predstavil seminar z naslovom "Veliki izzivi v raziskavi spreminjajočega se vmesnika".

Jason ALEXANDER je višji predavatelj. na Univerzi v Lancastru (Velika Britanija) in je specializiran za razvoj vmesnikov, ki dimanično spreminjanjajo obliko, površino ali geometrijo na podlagi digitalne vsebine ali uporabniškega vnosa in zlasti njihove uporabe na "fizikalizaciji" podatkov.

Vladislav Kuboň bo 7. maja 2018 ob 16.00 na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem predstavil seminar z naslovom "Slovnica za češčino: od prvih poskusov do industrijske aplikacije".

V ponedeljek, 14. maja 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Luis A. LEIVA je soustanovitelj in glavni tehnološki direktor (CTO) pri podjetju Sciling s sedežem v Španiji.

V sredo, 25. aprila 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Na okrogli mizi na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem so predstavili rezultate analize stališč in kompetenc učiteljev in študentov za didaktično rabo IKT na pedagoških študijskih programih UP.  Spregovorili so o dosedanji stopnji vključenosti IKT v obstoječe učne načrte. Omenjeno bo služilo kot izhodišče za diskusijo o smiselnosti oz. osmišljenosti rabe IKT v pedagoških študijskih programih. 

Dr. Tim Bell iz University of Canterbury New Zealand je izvedel predavanje z naslovom "Computer Science... without computers?!" skozi predstavitev programa Computer Science Unplugged, ki na zabaven in zanimiv način predstavi koncepte uporabljane v računalništvu s pomočjo igre, uganke in carobne trike.

V ponedeljek, 23. aprila 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Prvo kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2018 se je odvijalo 19 aprila. Čas, ki so ga imeli študetje na voljo za dokončanje vseh nalog je bil 4 ure. UPM organizira ACM Slovenija.