Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

Zadnje novice

Vabilo na FAMNITov poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA« za osnovnošolce z zaključenim 9. razredom in srednješolce.

V petek, 22. maja, smo na UP FAMNIT dobili novo generacijo diplomantk in diplomantov. Žal smo morali slavnostno podelitev diplom odpovedati zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni. Tudi letos fakulteta podeljuje pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Raffaele De Amicis je izredni profesor na Šoli za elektrotehniko in računalništvo na Državni univerzi Oregon. Doktoriral je na področju oblikovanja in metod industrijskega inženiringa na Tehniški fakulteti Univerze v Bologni, Italija. Od leta 1999 do 2003 je bil znanstveni sodelavec na Fraunhoferjevem inštitutu za računalniško grafiko v Darmstadtu v Nemčiji in višji raziskovalec na Tehniški univerzi v Darmstadtu. Pred prihodom na Državno univerzo v Oregonu je bil izvršni direktor GraphiTech-a, Centra za napredne tehnologije računalniške grafike v Trentu v Italiji. Raziskave dr. De Amicisa se osredotočajo na možnosti, ki jih nudijo tehnologije mešane resničnosti na področju oblikovanja, kreativnosti in analitike. Bil je vodja več multidisciplinarnih projektov, ki so jih financirale Evropska komisija, Organizacija Severnoatlantske pogodbe, vladne agencije in industrija s skupnim proračunom v višini 47 milijonov evrov. Kot podpredsednik upravnega odbora GraphicsMedia.net je dr. De Amicis razvil močne kompetence za gradnjo in upravljanje uspešnih večnacionalnih organizacij. V tem okviru je vzpostavil tesne povezave z različnimi akademskimi in raziskovalnimi inštituti, tako na nacionalni kot mednarodni ravni.

Profesorica Kim Binsted, raziskovalka in predavateljica na Univerzi na Havajih, bo imela Ponedeljkov seminar z naslovom "The Journey to Mars: The risks of long-duration human space exploration, and how we are overcoming them".

Doktroska študenta Nicko Reginio Caluya (iz Filipinov) in Varunyu Fuvattanasilp (iz Tajske) iz Nara inštituta za znanost in tehnologijo NAIST sta prišla na UP FAMNIT za tri mesece na izmenjavo. Nicko je ob tej priložnosti za svojo univerzo opisal svojo zanimivo izkušnjo.

Veljko Pejovic je docent na Fakulteti za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. Njegova rayiskovalna področja zajemajo mobilno računalništvo, interakcijo človek-računalnik, učinkovito računalništvo in interakcijo tehnologije in družbe. Njegovo delo o modeliranju gibanja uporabnikov in komunikacijskega vedenja iz zgodovine telefonskih klicev je leta 2013 zmagalo na Orange D4D Challenge. Njegovo delo na področju modeliranja prekinitev je bilo nominirano za najboljši članek na konferenci ACM UbiComp'14.

Poleg seminarja smo Veljkotu razkazali tudi laboratorij HICUP in tekoče raziskovalne projekte.

Naši partnerji iz podjetij iMotions in G-tec so nam pomagali izvesti dvodnevno delavniceo na UP FAMNIT. Delavnica je zajemala pregled senzorjev (kot so GSR, EMG, EKG, EEG) za zajemanje fizioloških odzivnih signalov. Sledil je zajem podatkov EEG s 64-kanalno napravo EEG. Ogledali smo si tudi zajem podatkov s pomočjo očal Tobii-pro 2 in naprednimi funkcijami API programske opreme iMotions. ZAhvaljujemo se inštruktorjem Kiari, Bartu, Miku in Franciscu.

Naši partnerji iz podjetja Target3D so izvedli delavnico o uporabi sistema OptiTrack in kako vključiti sledenje v različna ogrodja za razvoj računalniških iger. V okviru delavnice je Ashely Keeler predstavil osnove programske opreme Motive, ki je vključevala umerjanje sistema, sledenje gibanja togih teles in zajem gibanja telesa. Eksperimentirali smo tudi s snemanjem in pretakanjem podatkov. Velika zahvala inštruktorjem Ashleyju Keelerju in Allanu Rankinu.

Profesor Hirokazu KATO bo v ponedeljek, 24. junija 2019, ob 16. uri na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem imel predavanje v okviru Ponedeljkovega seminarja. (Predavalnica VP1)

Hirokazu KATO je diplomiral na Univerzi v Osaki na Japonskem leta 1996. Od tedaj je na Univerzi v Osaki in Mestni univerzi Hiroshima. Od leta 2007 dela na Nara Inštitutu za znanost in tehnologijo, kjer vodi Interactive Media Design Lab. Profesor Kato je več kot 15 let preučeval dopolnjeno resničnost. Leta 1999 je razvil knjižnico za sledenje, imenovano ARToolKit, ki je pomembno vplivala na rast raziskav področja. Zaradi svojega dela je leta 2009 prejel IEEE VGTC nagrado za doprinost dopolnjeni resničnosti in nagrado za trajni vpliv na 11. mednarodnem simpoziju IEEE o mešani in dopolnjeni resničnosti (ISMAR) leta 2012.

Strokovnjakinja za sledenje pogledu Kiara Heide iz podjetja iMotions je vodila delavnico o sledenju pogleda s pomočjo programske opreme iMotions s sledilniki Tobii Pro Nano, Tobii Pro Spectrum in Tobi Pro Glass 2.

sobota, 16. marec 2019

Delavnica o 3D tiskanju Audax

Naši partnerji iz Audaxa, strokovnjaki za 3D tiskanje, so izvedli delavnico o tehnologijah 3D tiskanja FDM in PolyJet. Delali smo z dvema 3D-tiskalnikoma, ki ju imamo zdaj v laboratorijih: tiskalnikom FDM Stratasys F170 in tiskalnikom PolyJet Stratasys Object 260 CONNEX. V okviru delavnice smo se naučili, kako vzdrževati, upravljati in varno uporabljati ta dva 3D tiskalnika. Posebna zahvala inštruktorju Roku Plevniku.

V ponedeljek, 11. februarja 2019, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT predstavil doktroski študent Sead JAHIĆ predavanje v okviru ponedeljkovega seminarja.

Študenti UP FAMNIT (med njimi tudi študenti računalništva) bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

V ponedeljek, 28. januarja 2019, bo ob 16.00 uri bo Mate HEGYHATI izvedel seminar z naslovom "Challenges in the cyclic scheduling of batch processes" v okviru Ponedeljkovega Seminarja Računalništva in Informatike na UP FAMNIT.

nedelja, 27. januar 2019

Informativa 2019

Univerza na Primorskem se je tudi letos predstavila na že tradicionalnem, največjem slovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 25. in 26. januarja že enajsto leto zapored. Med njimi je bila tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Oddelek za informacijske znanosti.

Klen je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

V sredo, 23. januarja, je na UP FAMNIT potekal 12. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 95 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

V ponedeljek, 14. januarja 2019, bo ob 16.00 uri bo Nino Bašić v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem izvedel predavanje z naslovom "Academic publishing from a viewpoint of a galley-man" v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Dr. Marinka ŽITNIK je podoktorska raziskovalka računalništva in informatike na Stanford Univerzi. Na ponedeljkovem seminarju računalništva in informatike bo predavala na temo "Deep Learning for Network Medicine" - tokrat izjemoma v četrtek.

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavila UP IAM in UP FAMNIT. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

V okviru projekta "Inovativno učenje in poučevanje v visokem šolstvu (INOVUP)" sta dr. Andrej Brodnik (UP FAMNIT & DIST) in dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF), v četrtek, 6. decembra 2018, izveda delavnico z naslovom "Pomen in uporaba računalniškega mišljenja v učenju in poučevanju"

V petek, 23. novembra, se je s tradicionalno slavnostno razglasitvijo zmagovalcev zaključil letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2018«, ki ga v sodelovanju s partnerji že dvanajsto leto organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

László HAJDÚ bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, bo ob 16.00 uri imel predavanje z naslovom "Network based data analytics"

Seminar z naslovom "Application-oriented scheduling problems in public bus transportation" bo izvedel Balázs DÁVID v ponedeljek, 12. novembra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

V ponedeljek, 5. novembra 2018, bo ob 16.00 uri bo Domen ŠOBERL izvedel seminar z naslovom "Planning with qualitative models in robotic domains" v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper. Seminar poteka v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

The Monday Seminar of Computer Science of the Departments of Information Sciences and Technology from UP FAMNIT and UP IAM will be held on Monday, October 22, 2018 at 16:00 at UP FAMNIT. The seminar will be presented by Julie DUCASSE.

Raziskovalca iz oddelka Klen Čopič Pucihar in Matjaž Kljun iz HICUP laboratorija sodelovala pri organizaciji uspešno izvedene delavnice MVAR na ugledni konferneci IEEE ISMAR 2018 v Minhnu z več kot 50 udeleženci.

Leon KOPITAR bo izvedel Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike 15. oktobra 2018 ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper.

V sklopu ugledne konference ACM UIST 2018 - User Interface Software and Technology Symposium - je ugledni profesor Albrecht Schmidt iz Ludwig-Maximilians-University v Minhnu organiziral delavnico na temo HCI Ambassadors v sodelovanju z ACM SIGCHI. Delavnica je potekala na inštitutu Hasso-Plattner v Postdamu (Nemčija). Namen delavnice je bila razprava kako spodbujati in vzpostaviti področje Interakcije človek-računalnik kot verodostojno v raziskavah in poučevanju ter kako razširiti doseg SIGCHI skupnosti.

sobota, 13. oktober 2018

Naši študenti na finalu UPM 2018

V soboto, 13. oktobra 2018, je v Mariboru potekalo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2018. Zaključni dogodek je organiziral Inštitut za računalništvo, odvil pa se je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Zadnje programerske bitke so se udeležile ekipe, ki so dosegle najboljše rezultate na prvih treh kolih. Zbralo se je tako 16 ekip oziroma 46 tekmovalcev.

V ponedeljek, 8. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih UP FAMNIT potekal Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike. Predaval bo doktorski študent Aleksandar TOŠIĆ.

V ponedeljek, 8. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE imel predstavitev doktorski študent Aleksandar Tošić.

ponedeljek, 8. oktober 2018

Cuauhtli o študiju v Sloveniji za Radio Si

Naš doktorski študent in asistent Cuauhtli iz Mehike je svoje misli o študiju v Sloveniji delil z Radio Si. Celoten intervju je na voljo tukaj https://4d.rtvslo.si/arhiv/study-abroad/174567489.

Gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor je izvedla dve jezikoslovni predavanji v četrtek, 4. oktobra 2018.

  • Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)
  • English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4)

Oba seminarja bosta izvedena v torek, 2. oktobra 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Naslova seminarjev sta: The Distance Orientation Problem in Characterising AT-Free Graphs with BFS.

petek, 28. september 2018

Evropska Noč raziskovalcev 2018

V petek, 28. 9. 2018 je Univerza na Primorskem (UP) že tretje leto zapored organizirala Evropsko noč raziskovalcev 2018, ki je potekala v okviru projekta “SAWE – Varni z znanostjo

rejšnji teden sta se doc. dr. Branko Kavšek in asist. Jambol Mattiev na Urgench State University (Uzbekistan) izvedla delavnico Introduction to Data Mining and Machine learning za študente in strokovnjake s področja matematike in informatike.

ponedeljek, 3. september 2018

HICUP laboratorij in novi člani

Laboratoriju HICUP sta se poleg doktorske študentke Maheshye Weerasinghe iz Šri Lanke pridružila še doktorski študent Cuauhtli Campos iz Mehike in podoktorska raziskovalka Julie Ducasse iz Francije.

Ponedeljkov Seminar Računalništva in Informatike, 27. avgusta 2018 z naslovom "Uporaba taksonomije za shranjevanje zaznamkov" bo izvedel Gregor LEČIĆ.