Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

V ponedeljek, 5. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje z naslovom "Multimodal virtual and augmented reality interaction experiences" Wolfganga Hürsta v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Predavatelj: Wolfgang Hürst
 

Naslov: Multimodalni navidezna in obogatena resničnost interakcij izkušnje

Povzetek:
Sistemi navidezne in obogatene resničnosti pretežno podpirajo vidno in slušno zaznavo. Vendar pa nam realni svet ponuja veliko bogatejšo izkušnjo kar vključuje med drugim tudi vonj in okus. Tudi tip igra posebno vlogo v našem življenju in je včasih veljal kot zelo pomemben za preživetje skupaj s sluhom in vidom.
V naših raziskavah se osredotočamo na to, kako se dotik in otipne zaznave lahko uporabijo v virtualni in dopolnjeni resničnosti z namenom ustvariti bolj naravno in realno izkušnjo. Predstavitev bomo začeli s kratkim pregledom dojemanja tipa. Nadaljevali bomo z razpravo o različnih možnostih uporabe v omenjenih sistemih in skozi primere pregledali preteklo raziskovalno delo ter razpravljali o prihodnosti.

Opis:
Wolfgang
Hürst je docent na Oddelku za informacijske in računalniške znanosti in predavatelj v programu "Game in Media Technology" na Univerzi v Utrechtu, Nizozemska. Njegova raziskovalna področja so navidezna in obogatena resničnost, mobilno računalništvo, in interakcija človek-računalnik. Hurst ima doktorat iz računalništva iz Univerze v Freiburgu v Nemčiji, in magisterij iz računalništva iz Univerze v Karlsruhe (TH), Nemčija. Od januarja 1996 do marca 1997 je bil gostujoči raziskovalec na  Univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu, PA, ZDA. Od marca 2005 do oktobra 2007 je delal kot učni in znanstveni sodelavec na Fakulteti za aplikativno naravoslovje Univerze v Freiburgu v Nemčiji. Je član IEEE Computer Society, ACM, ACM SIGMM, ACM SIGGRAPH, ACM EuroMM in GI (Nemčija). Trenutno služi kot izredni urednik revije IEEE Transactions on multimedijo in je član uredniškega odbora za multimedije (Academy Publisher). Predsedoval je in služil kot PC in drugih vlogah na različnih konferencah kot na primer IEEE ICME 2014, IEEE ISM 2014 in ACM MM 2012, MMM 2014 in 3AMIGAS 2009. Njegove raziskave so bile objavljene v različnih visoko uvrščenih znanstvenih publikacijah. Dobil je tudi nagrade na konferencah SIGMAP 2006, ICCE 2004, ED-Media '99, in M & C 2007.

Vabljeni!