Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo
ponedeljek, 8. oktober 2018

Cuauhtli o študiju v Sloveniji za Radio Si

Naš doktorski študent in asistent Cuauhtli iz Mehike je svoje misli o študiju v Sloveniji delil z Radio Si. Celoten intervju je na voljo tukaj https://4d.rtvslo.si/arhiv/study-abroad/174567489.

Program internacionalizacije se je končal. V zadnjih dveh letih smo gostili 13 izjemnih govornikov, raziskovalcev in vizionarjev v @HICUPLab. Dragi prijatelji, pustili ste trajen učinek! Še enkrat se vam zahvaljujem in hvala EU za to veliko priložnost.

Naša dva profesorja Klen Čopič Pucihar in Matjaž Kljun sta na povabilo profesorja Aarona Quigleya obiskala Univerzo St Andrews kjer sta izvedla predavanji "The Missing Interface: Micro Gestures on Objects for Augmented Reality Interaction" in "Large scale studies of habit changing interface design". 

Univerza v St Andrewsu in Univerza na Primorskem podpisujeta namero podelitve skupnega naziva Doktor računalništva in informatike (pod pogojem, da bo skupni doktorski študijski program iz računalništva pridobil akreditacijo slovenske agencije za zagotavljanje kakovosti za visoko šolstvo). .

V Kopru so se zbrali predstavniki podjetij in izobraževalnih ustanov iz Italije, Srbije, Portugalske, Združenega kraljestva in Slovenije (predstavniki Univerze na Primorskem in Abelium d.o.o.). Razpravljali so o napredovanju izobraževalnega pilotnega programa usposabljanja za poklic podatkovnega znanstvenika v okviru projekta DA.RE = Data Science Pathways.

Navdušenci nad srednjeveškimi bojnimi igrami bodo lahko naslednje leto uživali v virtualnih scenarijih, ki jih ponuja računalniška igra Mordhau. Njen avtor je doktorski študent računalništva in informatike ter asistent na UP FAMNIT Marko Grgurovič, ki je s skupino mednarodnih razvijalcev projekt predstavil na platformi za množično financiranje Kickstarter in v enem dnevu že dosegel zastavljeno vsoto – 80 tisoč USD, število podpornikov pa se iz ure v uro veča.

Dr. Andrej Brodnik je bil gost v Odmevih, osrednji informativni oddaji na prvem programu nacionalne televizije, kjer je govoril o kriminalu na internetu.

Posnetek si lahko ogledate tu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174458963

ponedeljek, 30. januar 2017

Interaktivni dokumentarec iOtok

iOtok - interaktivni multimedijski dokumentarec - je pred tremi tedni doživel premiero. Zaledni del (backend) spletne splikacije iOtok sta v celoti razvila CORA (Center za oblikovnje in razvoj aplikacij) in  HICUP LAB (Humans Interacting with Computers at University of Primorska).

Na Radiu Trst A - Rai Furlanija Julijska Krajina  sta 9. 1. 2017 imela intervju Klen Čopič Pucihar in Matjaž Kljun iz Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije. Pogovarjala sta se o dopolnjeni in virtualni resničnosti v oddaji Prva izmena - Hevreka.

Matjaž Kljun je v oddaji V središču na Radiu Koper predstavil projekt Eholokacija, ki je nastal na pobudo Škocjanskih jam v okviru Mreže Univerz, katere delovanje financira UNESCO prek svojega programa Človek in biosfera. Namen projekta je uporabnikom omogočiti izskustveno učenje zaznavanja prostora s pomočjo zvoka, kar na primer zmorejo netopirji in delfini. Pri izdelavi prototipa sta sodelovala tudi študent Patrik Kocjančič in raziskovalec Klen Čopič Pucihar.

Prispevek o oddaji je dosegljiv na tem naslovu.

Posnetek intervjija je dosegljuv tu.

torek, 25. oktober 2016

Bobri in interaktiven strip v medijih

Po septembrski predstavitvi transmedijskega dokumentarca "Skrivnost barjanskega kolesa" na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, so Boborih in interaktivnem stripu, pri katerem je sodeloval raziskovalec oddelka DIST dr. Klen Čopič Pucihar, poročali tudi na MMC RTV Slovenija. O stripu so ob sproščenem klepetu na ponedeljkovi literarni matineji v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi v Ljubljani razpravljali sodelavci pri projektu.

Oddaja Dobro jutro je dinamičen jutranji program, ki je na sporedu vsak delovni dan. V programu se prepletata studijsko javljanje in javljanje v živo z različnih koncev Slovenije. Je svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne narave. 29. 9. so gostili tudi prorektorja dr. Borisa Kavurja, dr. Matjaža Kljuna in Mateja Voglarja, ki so govorili o Noči raziskovalcev - dogodku, ki ga organizira tudi Univerza na Primorskem.

Osrednji namen projekta Znanost za življenje” je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev.

Raziskovalci iz UP FAMNIT so razvili aplikacijo dopolnjene resničnosti za transmedia dokumentarec z naslovom "Skrivnost barjanskega kolesa". Dokumentarec je bil predstavljen ta vikend na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Video vsebuje predstavitev študentskih projektov in projektov v sodelovanju s tujimi univerzami in drugimi ustanovami.

"Resničnost ni bila še nikoli tako neresnična, kot je danes. Tehnologiji virtualne in dopolnjene resničnosti neusmiljeno spreminjata naš vsakdan."

"V naš vsakdan se počasi, a vztrajno, prebijajo tehnologije virtualne in razširjene resničnosti. Če gre pri virtualni resničnosti za popoln preskok v digitalni svet, se pri razširjeni oziroma dopolnjeni resničnosti digitalni svet zlije z realnostjo."