Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo
sreda, 3. oktober 2018

Predavanji dr. Andreee Nechifor (Transilvania University of Brasov, Romania)

"Contextualizing Foreign Language Teaching" in "English Language Teaching and Computer Science"

Gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor je izvedla dve jezikoslovni predavanji v četrtek, 4. oktobra 2018.

  • Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)
  • English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4)

V ponedeljek, 23. aprila 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

Obisk je pri koncu. Matthew nas je presenetil na veliko različnih načinov, med drugim nam je pokazal video kako z Billom Gatesom preiskušata prototipe, ki jih je razvila njegova skupino Vision Technology Group.

Jens Grubert je izredni profesor na področjih Interakcije človek-računalnik in Interneta stvari na Coburg Univerzi. Trenutno je na obiski na UP FAMNIT in HICUP lab. Kot del obiska bo dodiplomskim in podiplomskim študentom predaval o dopolnjeni in navidezni resničnosti ter iskal možnosti nadalnjega sodelovanja z HICUP lab.

Na oddelku DIST iščemo dva asistenta. Delovni mesti sta objavljeni v razpisu:

ASISTENT (D010001) za področje računalništva in informatike – dve (2) prosti delovni mesti

Z izbranima kandidatoma bo sklenjeno delovno razmerje za določen čas, in sicer za obdobje 12 mesecev, s polnim delovnim časom (40 ur na teden) in s pričetkom dela predvidoma s 1.2.2018 oziroma v skladu z dogovorom.

Rok za prijavo 14.1.2018. Več informacij na najdete tej povezavi.

Projekt Pan map (Klen Čopič Pucihar, Bojan Simončič, Peter Simončič, Leo Gombač) zmagal na natečaju Podjetna Primorska 2017 v glavni kategoriji Rektorjeva Nagrada. Pan map —  panoramski zemljevid prihodnosti je mobilna aplikacija, ki omogoča uporabniku, da usmeri kamero telefona v panoramski pano, kjer se pojavijo digitalne vsebine, kot na primer: vremenska napoved, ikone na mestih kulturnih in naravnih znamenitosti, ki uporabnika ob kliku peljejo na galerijo slik, video posnetek, prikažejo odpiralni čas, omogočijo navigacijo do izbrane točke znamenitosti. Če vas zanima več, si poglejte galerijo slik in spletno strani našega start-up podjetja https://www.panoramske-karte.si/pan-map.

 

HICUP Lab je obiskal Advanced Telecommunications Research (ATR) inštitut. ATR je eden od vodilnih raziskovalnih inštitutov na Japonskem, ki se specializira na področje humanoidnih robotov in telekomunikacije. Med drugimi, smo obiskali tudi laboraotrij poznanega Hiroshi Ishiguro-ja, ki velja za enega vodilnih na področju humanoidnih robotov. Obisk ATR je postregel z neverjetno količino neobičajnega. Naj vam slike povedo celotno zgodbo.

sobota, 14. oktober 2017

HICUP Lab na Univerzi v Osaki

HICUP Lab se je mudil na obisku Sato Laboratorija, ki deluje na oddelku “Systems Science and Applied Informatics” Univerze v Osaki. Gostil nas je profesor Daisuke Iwai skupaj s študenti laboratorija. V sklopu obiska smo sodelovali na neformalni delavnici na kateri smo izmenjevali znanja in ideje za raziskovanje preko demonstracij v laboratoriju. Slike pričajo o preostalem dogajanju. Posebna zahvala enkratnim gostiteljem!

Prvaki Univerze na Primorskem 2017 so Mikita Akulich, Daniil Baldovski, Anton Uramer (ekipa PSPACE')!

Rezultate finalnega kola in naloge najdete na tej spletni strani, fotogalerija dogodka pa je objavljena na Famnitovi spletni strani.

torek, 10. oktober 2017

HICUP Lab na Univerzi v Tokiju

Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar obiskala Univerzo v Tokiju, kjer sta predavala na mednarodni delavnici na temo Computer Graphics, Augmented and Virtual Relaty, and Human Augmentation. V sklopu obiska sta Matjaž in Klen obiskala User Interface Research Group (Igarashi Lab), Cyber Interface Lab, in Living Lab Hongo. Omenjeni laboratoriji so vodilni na podrpčju načrtovanja uporabniških vmesnikov in interakcije človek-računlanik. Obisk je odprl vrata  za bodoča sodelovanje med raziskovalci in študenti obeh inštitucij v obliki bodočih izmenjav študentov in raziskovalcev.

Predavatel Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar iz laboratorija HICUP predavala magisterskim in doktorskim študentom na Graduate School of Information Science at Nara Institute of Science and Technology. Predavanja so obiskali tudi izbrani povabljeni profesorje iz inštituta. Naslova predavanj in njuna povzetka dostopna na preberi več.

Call for applications: Fully funded Joint PhD (co-tutelle) in Computer Science at University of Primorska and University of St Andrews

The Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies at the University of Primorska (UP FAMNIT) is offering one fully-funded PhD scholarship for a planned Joint PhD (co-tutelle) in computer science with University of St Andrews (UK). The planned collaboration with St Andrews is dependent on finalising arrangements on the co-supervision of the Joint PhD.

We welcome applications from EU as well as International students who are enthusiastic about working as part of a multidisciplinary team focusing on applied computer science research in the following areas:
Human-computer Interaction
Augmented, Mixed and Virtual Reality
Pervasive and Ubiquitous computing.

The selected candidate will be offered a tailored research project at UP FAMNIT. It's planned that this will be in collaboration with the University of St Andrews (UK) subject to approval. The intention is that upon the successful completion of PhD the candidate will be awarded a joint degree under a planned Joint PhD (co-tutelle) agreement.

Na 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem (16.3.) je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente.

sobota, 11. marec 2017

Profesor Aaron Quigley na obisku

V veselje nam je gostiti profesorja Aarona Quigleya od 5. do 24. marca. Profesor je vodja Human Computer Interaction v School of Computer Science na University of St Andrews. Je tudi podpredsednik ACM SIGCHI za konference (in bivši ACM SIGCHI namestnik vodje za posebne konference). Obiščite njegov Orcid profil za pregled njegovih del, nagrad, ipd.

Aaron bo na UP FAMNIT predaval iz področij interakcije človek-računalnik, dopolnjene in virtualne resničnosti ter vizualizacije podatkov.

sobota, 28. januar 2017

DIST in UP FAMNIT na Informativi 2017

V soboto 28. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključila še ena uspešna izvedba Informative – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti. Poleg samega dogajanja na razstavnem prostoru so bile organizirana tudi predavanja. Član oddelka DIST Matjaž Kljun je predstavil polni predavalnici poslušalcev dopolnjeno resničnost.

Med gosti letošnjega sejma izobraževanja in poklicev Informativa 2017 so bili tudi predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova. V delegaciji je bil prof. dr. Alexandr Razgulin, prodekan za mednarodno sodelovanje Računalniško-matematične in kibernetične fakultete, ki je v petek, 27. januarja obiskal UP FAMNIT.

 

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.

Branko Kavšek iz oddelek DIST je obiskal Srednjo Šolo Vena Pilona v Ajdovščini v sredo 21. 12. Dijakom 2. letnikov je predstavil poklic "računalničarja" skupaj z učiteljico informatike Urško Kompara, ki je naša nekdanja študentka.

ponedeljek, 12. december 2016

DIST gostoval Wolfganga Hürsta

Imeli smo čast gostiti Wolfganga Hürsta od 28.11. do 11.12. Wolfgang dela v Multimedia & Geometry Group, Information and Computing Sciences, na Faculty of Science, Utrecht University, ki je ena izmed Evropskih boljših univerz (86.) na seznamu Times World University Rankings 2016-2017

Podiplomski študent programa Računalništvo in informatika Saša Nikolić je uspešno dokončal poletni program GSOC2016 - Google Summer Of Code.

Na Slovenskem knjižnem sejmu so si obiskovalci 23. 11. 2016 ob 18:00 s koliščarji z Ljubljanskega barja (Janez Jalen, Bobri) ogledali odlomke iz dokumentarnega filma o najdbi najstarejšega ohranjenega lesenega kolesa z osjo na svetu (Ljubljansko barje, 2002). Srečali so se še z ustvarjalci risanega filma in sodobnega interaktivnega stripa BOBRI VOZ: Mihom Čelarjem, Klenom Čopičem Puciharjem in Iztokom H. Šucem.
 

sobota, 12. november 2016

Trening pred tekmovanjem CERC 2016

Ekipa študentov, ki bo prihodnji vikend na tekmovanju CERC 2016 v Zagrebu zastopala Univerzo na Primorskem, je v soboto, 12. 11. 2016, takole trenirala v Galebu. Na sliki so od leve proti desni: Marko Palangetić, Daniel Sijađi in Anton Uramer.

"Sajam stipendija i visokog obrazovanja" se je odvijal 13. 10. na Reškem Vseučilišču. Na njem so se predstavljale univerze iz Evrope; med njimi tudi Univerza na Primerskem in UP FAMNIT. DIST je predstavit študentske projekte, ki so pritegnili precej zanimanja med obiskovalci. Več na slikah.

Danes, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. Mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

sobota, 1. oktober 2016

Noč raziskovalcev v slikah

Noč raziskovalcev se je odvijala po celotni Sloveniji 30. 9. 2016. Med drugim so bili prisotni tudi člani DIST-a v Taverni v Kopru. Predstavljali smo eholokacijo kot izkustveno učenje v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, strip Bobri voz z nadgrajenimi vsebinami, izdelavo 3D digitalnega kipa, kamero vodljivo z naglavnim prikazovalnikom.

Spodaj je nekaj slik iz dogodka.

torek, 20. september 2016

DIST na MTMarathonu

V tednu med 12.9.2016 in 17.9.2016 se je zgodil MTMarathon in udeležil se ga je tudi predstavnik DISTa (Jernej).

Člani HICUP laboratorija so predstavili tri članke na IFIP TC9 Human Choice and Computers Conference. Konferenco organizira mednarodna zveza IFIP in njen Tehnični odbor 9 (TC9), ki se osredotoča na razumevanje vpliva IKT inovacije na spremembe v družbi in soblikuje družbeno odgovorne in etične politike in strokovne prakse v informacijski družbi.

nedelja, 20. december 2015

FAMNIT Lan Party

ponedeljek, 29. marec 2010

INUDIG2

Pics