Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

V petek, 22. maja, smo na UP FAMNIT dobili novo generacijo diplomantk in diplomantov. Žal smo morali slavnostno podelitev diplom odpovedati zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni. Tudi letos fakulteta podeljuje pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Doktroska študenta Nicko Reginio Caluya (iz Filipinov) in Varunyu Fuvattanasilp (iz Tajske) iz Nara inštituta za znanost in tehnologijo NAIST sta prišla na UP FAMNIT za tri mesece na izmenjavo. Nicko je ob tej priložnosti za svojo univerzo opisal svojo zanimivo izkušnjo.

sobota, 16. marec 2019

Delavnica o 3D tiskanju Audax

Naši partnerji iz Audaxa, strokovnjaki za 3D tiskanje, so izvedli delavnico o tehnologijah 3D tiskanja FDM in PolyJet. Delali smo z dvema 3D-tiskalnikoma, ki ju imamo zdaj v laboratorijih: tiskalnikom FDM Stratasys F170 in tiskalnikom PolyJet Stratasys Object 260 CONNEX. V okviru delavnice smo se naučili, kako vzdrževati, upravljati in varno uporabljati ta dva 3D tiskalnika. Posebna zahvala inštruktorju Roku Plevniku.

Študenti UP FAMNIT (med njimi tudi študenti računalništva) bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

nedelja, 27. januar 2019

Informativa 2019

Univerza na Primorskem se je tudi letos predstavila na že tradicionalnem, največjem slovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 25. in 26. januarja že enajsto leto zapored. Med njimi je bila tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Oddelek za informacijske znanosti.

Klen je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavila UP IAM in UP FAMNIT. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

Gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor je izvedla dve jezikoslovni predavanji v četrtek, 4. oktobra 2018.

  • Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)
  • English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4)
petek, 28. september 2018

Evropska Noč raziskovalcev 2018

V petek, 28. 9. 2018 je Univerza na Primorskem (UP) že tretje leto zapored organizirala Evropsko noč raziskovalcev 2018, ki je potekala v okviru projekta “SAWE – Varni z znanostjo

ponedeljek, 3. september 2018

HICUP laboratorij in novi člani

Laboratoriju HICUP sta se poleg doktorske študentke Maheshye Weerasinghe iz Šri Lanke pridružila še doktorski študent Cuauhtli Campos iz Mehike in podoktorska raziskovalka Julie Ducasse iz Francije.

Dr. Tim Bell iz University of Canterbury New Zealand je izvedel predavanje z naslovom "Computer Science... without computers?!" skozi predstavitev programa Computer Science Unplugged, ki na zabaven in zanimiv način predstavi koncepte uporabljane v računalništvu s pomočjo igre, uganke in carobne trike.

Obisk je pri koncu. Matthew nas je presenetil na veliko različnih načinov, med drugim nam je pokazal video kako z Billom Gatesom preiskušata prototipe, ki jih je razvila njegova skupino Vision Technology Group.

Predavatečj Matjaž Kljun bo v ponedeljek, 26. marca 2018, ob 16. uri na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem predstavil seminar z naslovom "Obsežna raziskava vmesnika, ki spreminja navade" (v angleškem jeziku).

Jens Grubert je izredni profesor na področjih Interakcije človek-računalnik in Interneta stvari na Coburg Univerzi. Trenutno je na obiski na UP FAMNIT in HICUP lab. Kot del obiska bo dodiplomskim in podiplomskim študentom predaval o dopolnjeni in navidezni resničnosti ter iskal možnosti nadalnjega sodelovanja z HICUP lab.

Na oddelku DIST iščemo dva asistenta. Delovni mesti sta objavljeni v razpisu:

ASISTENT (D010001) za področje računalništva in informatike – dve (2) prosti delovni mesti

Z izbranima kandidatoma bo sklenjeno delovno razmerje za določen čas, in sicer za obdobje 12 mesecev, s polnim delovnim časom (40 ur na teden) in s pričetkom dela predvidoma s 1.2.2018 oziroma v skladu z dogovorom.

Rok za prijavo 14.1.2018. Več informacij na najdete tej povezavi.

Projekt Pan map (Klen Čopič Pucihar, Bojan Simončič, Peter Simončič, Leo Gombač) zmagal na natečaju Podjetna Primorska 2017 v glavni kategoriji Rektorjeva Nagrada. Pan map —  panoramski zemljevid prihodnosti je mobilna aplikacija, ki omogoča uporabniku, da usmeri kamero telefona v panoramski pano, kjer se pojavijo digitalne vsebine, kot na primer: vremenska napoved, ikone na mestih kulturnih in naravnih znamenitosti, ki uporabnika ob kliku peljejo na galerijo slik, video posnetek, prikažejo odpiralni čas, omogočijo navigacijo do izbrane točke znamenitosti. Če vas zanima več, si poglejte galerijo slik in spletno strani našega start-up podjetja https://www.panoramske-karte.si/pan-map.

 

HICUP Lab je obiskal Advanced Telecommunications Research (ATR) inštitut. ATR je eden od vodilnih raziskovalnih inštitutov na Japonskem, ki se specializira na področje humanoidnih robotov in telekomunikacije. Med drugimi, smo obiskali tudi laboraotrij poznanega Hiroshi Ishiguro-ja, ki velja za enega vodilnih na področju humanoidnih robotov. Obisk ATR je postregel z neverjetno količino neobičajnega. Naj vam slike povedo celotno zgodbo.

sobota, 14. oktober 2017

HICUP Lab na Univerzi v Osaki

HICUP Lab se je mudil na obisku Sato Laboratorija, ki deluje na oddelku “Systems Science and Applied Informatics” Univerze v Osaki. Gostil nas je profesor Daisuke Iwai skupaj s študenti laboratorija. V sklopu obiska smo sodelovali na neformalni delavnici na kateri smo izmenjevali znanja in ideje za raziskovanje preko demonstracij v laboratoriju. Slike pričajo o preostalem dogajanju. Posebna zahvala enkratnim gostiteljem!

Prvaki Univerze na Primorskem 2017 so Mikita Akulich, Daniil Baldovski, Anton Uramer (ekipa PSPACE')!

Rezultate finalnega kola in naloge najdete na tej spletni strani, fotogalerija dogodka pa je objavljena na Famnitovi spletni strani.

torek, 10. oktober 2017

HICUP Lab na Univerzi v Tokiju

Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar obiskala Univerzo v Tokiju, kjer sta predavala na mednarodni delavnici na temo Computer Graphics, Augmented and Virtual Relaty, and Human Augmentation. V sklopu obiska sta Matjaž in Klen obiskala User Interface Research Group (Igarashi Lab), Cyber Interface Lab, in Living Lab Hongo. Omenjeni laboratoriji so vodilni na podrpčju načrtovanja uporabniških vmesnikov in interakcije človek-računlanik. Obisk je odprl vrata  za bodoča sodelovanje med raziskovalci in študenti obeh inštitucij v obliki bodočih izmenjav študentov in raziskovalcev.

Predavatel Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar iz laboratorija HICUP predavala magisterskim in doktorskim študentom na Graduate School of Information Science at Nara Institute of Science and Technology. Predavanja so obiskali tudi izbrani povabljeni profesorje iz inštituta. Naslova predavanj in njuna povzetka dostopna na preberi več.

Call for applications: Fully funded Joint PhD (co-tutelle) in Computer Science at University of Primorska and University of St Andrews

The Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies at the University of Primorska (UP FAMNIT) is offering one fully-funded PhD scholarship for a planned Joint PhD (co-tutelle) in computer science with University of St Andrews (UK). The planned collaboration with St Andrews is dependent on finalising arrangements on the co-supervision of the Joint PhD.

We welcome applications from EU as well as International students who are enthusiastic about working as part of a multidisciplinary team focusing on applied computer science research in the following areas:
Human-computer Interaction
Augmented, Mixed and Virtual Reality
Pervasive and Ubiquitous computing.

The selected candidate will be offered a tailored research project at UP FAMNIT. It's planned that this will be in collaboration with the University of St Andrews (UK) subject to approval. The intention is that upon the successful completion of PhD the candidate will be awarded a joint degree under a planned Joint PhD (co-tutelle) agreement.

Na 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem (16.3.) je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente.

sobota, 11. marec 2017

Profesor Aaron Quigley na obisku

V veselje nam je gostiti profesorja Aarona Quigleya od 5. do 24. marca. Profesor je vodja Human Computer Interaction v School of Computer Science na University of St Andrews. Je tudi podpredsednik ACM SIGCHI za konference (in bivši ACM SIGCHI namestnik vodje za posebne konference). Obiščite njegov Orcid profil za pregled njegovih del, nagrad, ipd.

Aaron bo na UP FAMNIT predaval iz področij interakcije človek-računalnik, dopolnjene in virtualne resničnosti ter vizualizacije podatkov.

sobota, 28. januar 2017

DIST in UP FAMNIT na Informativi 2017

V soboto 28. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključila še ena uspešna izvedba Informative – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti. Poleg samega dogajanja na razstavnem prostoru so bile organizirana tudi predavanja. Član oddelka DIST Matjaž Kljun je predstavil polni predavalnici poslušalcev dopolnjeno resničnost.

Med gosti letošnjega sejma izobraževanja in poklicev Informativa 2017 so bili tudi predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova. V delegaciji je bil prof. dr. Alexandr Razgulin, prodekan za mednarodno sodelovanje Računalniško-matematične in kibernetične fakultete, ki je v petek, 27. januarja obiskal UP FAMNIT.

 

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.

Branko Kavšek iz oddelek DIST je obiskal Srednjo Šolo Vena Pilona v Ajdovščini v sredo 21. 12. Dijakom 2. letnikov je predstavil poklic "računalničarja" skupaj z učiteljico informatike Urško Kompara, ki je naša nekdanja študentka.

ponedeljek, 12. december 2016

DIST gostoval Wolfganga Hürsta

Imeli smo čast gostiti Wolfganga Hürsta od 28.11. do 11.12. Wolfgang dela v Multimedia & Geometry Group, Information and Computing Sciences, na Faculty of Science, Utrecht University, ki je ena izmed Evropskih boljših univerz (86.) na seznamu Times World University Rankings 2016-2017

Podiplomski študent programa Računalništvo in informatika Saša Nikolić je uspešno dokončal poletni program GSOC2016 - Google Summer Of Code.

Na Slovenskem knjižnem sejmu so si obiskovalci 23. 11. 2016 ob 18:00 s koliščarji z Ljubljanskega barja (Janez Jalen, Bobri) ogledali odlomke iz dokumentarnega filma o najdbi najstarejšega ohranjenega lesenega kolesa z osjo na svetu (Ljubljansko barje, 2002). Srečali so se še z ustvarjalci risanega filma in sodobnega interaktivnega stripa BOBRI VOZ: Mihom Čelarjem, Klenom Čopičem Puciharjem in Iztokom H. Šucem.
 

sobota, 12. november 2016

Trening pred tekmovanjem CERC 2016

Ekipa študentov, ki bo prihodnji vikend na tekmovanju CERC 2016 v Zagrebu zastopala Univerzo na Primorskem, je v soboto, 12. 11. 2016, takole trenirala v Galebu. Na sliki so od leve proti desni: Marko Palangetić, Daniel Sijađi in Anton Uramer.

"Sajam stipendija i visokog obrazovanja" se je odvijal 13. 10. na Reškem Vseučilišču. Na njem so se predstavljale univerze iz Evrope; med njimi tudi Univerza na Primerskem in UP FAMNIT. DIST je predstavit študentske projekte, ki so pritegnili precej zanimanja med obiskovalci. Več na slikah.

Danes, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. Mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

sobota, 1. oktober 2016

Noč raziskovalcev v slikah

Noč raziskovalcev se je odvijala po celotni Sloveniji 30. 9. 2016. Med drugim so bili prisotni tudi člani DIST-a v Taverni v Kopru. Predstavljali smo eholokacijo kot izkustveno učenje v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, strip Bobri voz z nadgrajenimi vsebinami, izdelavo 3D digitalnega kipa, kamero vodljivo z naglavnim prikazovalnikom.

Spodaj je nekaj slik iz dogodka.

torek, 20. september 2016

DIST na MTMarathonu

V tednu med 12.9.2016 in 17.9.2016 se je zgodil MTMarathon in udeležil se ga je tudi predstavnik DISTa (Jernej).

Člani HICUP laboratorija so predstavili tri članke na IFIP TC9 Human Choice and Computers Conference. Konferenco organizira mednarodna zveza IFIP in njen Tehnični odbor 9 (TC9), ki se osredotoča na razumevanje vpliva IKT inovacije na spremembe v družbi in soblikuje družbeno odgovorne in etične politike in strokovne prakse v informacijski družbi.

nedelja, 20. december 2015

FAMNIT Lan Party

ponedeljek, 29. marec 2010

INUDIG2

Pics