Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

V ponedeljek, 19. februarja 2018, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

 

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 at 16:00

PREDAVATELJ: Jens GRUBERT, Associate Professor of Human-Computer Interaction in the Internet of Things at Coburg University, Germany

NASLOV: Priprava telesa za izboljšanje interakcije mešane stvarnosti

POVZETEK:

Močna zamisel o združevanju digitalnih in fizičnih informacij v "mešano realnost" je navdihnila raziskovalce, oblikovalce in inženirje, da si že več kot 50 let prizadevajo za uresničitev v vsakdanjem življenju. Danes lahko potrošniki to običajno doživijo z povečanimi resničnostmi na pametnih telefonih in vgrajenih zaslonih z navidezno resničnostjo. V tem govoru bomo poudarili, kako lahko današnji mešani sistemi resničnosti služijo kot učinkoviti uporabniški vmesniki za interakcijo s fizičnimi in digitalnimi podatki.
V pogovoru bomo preučili, kako nekatere situacije sedanje tehnologije ne ustrezajo pričakovanjem uporabnikov do takih sistemov. Preučili bomo, kako lahko razširjajo vhodne in izhodne zmogljivosti sistemov mešanih realnosti prek meja posameznih naprav (npr. pametni telefoni ali zasloni na glavi) in modalitet (npr. dotik ali vmesni zrak), s tem da pritrdite človeško telo kot del hibridnih človeških računalniških sistemov zaznavanja, pri katerih imajo deli človeškega telesa pomembno vlogo pri delovanju teh računalniških sistemov. V ta namen bom predstavil najnovejše dosežke in priložnosti za prihodnje raziskave na področjih medsebojnih povezav, modularnih prikazov in učinkovitega prikazovanja perspektive uporabnikov.

O PREDAVATELJU:

Jens Grubert je izredni profesor interakcije med ljudmi in računalniki na univerzi v Coburgu. Povezan je tudi z EISLAB, Univerzo Passau. Pred tem je delal kot univerzitetni asistent na Inštitutu za računalniško grafiko in vizijo, Univerza za uporabne vede Salzburg v Salzburgu in pridružil član Christian Christian Doppler Laboratorij za povečanje učinkovitosti ročnega orodja. Zagovornik interdisciplinarnega sodelovanja je vključen v industrijske raziskovalne projekte, kot so AVILUSPlus ali SmartReality, pa tudi v projekte EU FP7, kot so EXPERIMEDIA in MAGELLAN. Je avtor več kot 30 strokovnih revij in patentov ter objavil knjigo o razvoju AR za Android. Jens je organizator delavnic in vaj na Povečana Reality (AR - Augumented Reality) in recenzent za vodilne konference na svojem področju. Njegovi trenutni raziskovalni interesi vključujejo interakcijo z mobilnimi in nosljivimi ekologijami za več zaslonov (vključno s pametnimi očmi in pametnimi očali), multimodalno mešano resničnostjo (povečana in virtualna realnost) in medmrežno interakcijo. Jens je preučeval tudi uporabnost optičnega zaslona na glavi, za scenarije industrijske uporabe.

Dobrodošli!