Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

V ponedeljek, 23. oktobra 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

 

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Prasanna Venkatesan Theerthagiri

NASLOV: Raziskovalna vprašanja v usmerjevalnih protokolih za mobilne adhoc mreže

POVZETEK:

V zadnjih dneh je mobilna Adhoc Networks (MANET) pridobila veliko pomena v brezžičnih komunikacijah. Ima zelo iznajdljivo uporabo v izrednih scenarijih, kot so operacije za pomoč pri nesrečah, vojaške operacije in številne aplikacije za okolje senzorjev, varnost v cestnem prometu, ad hoc komunikacije v prometu, zdravje in komunikacija med posameznimi vrstniki. MANET ima značilnosti samo-nastavljive, dinamično topološke, infrastrukturno manj omrežja. Mobilno vozlišče (brezžične naprave) se prosto in naključno premikajo v omrežju. Za komuniciranje z drugimi vozlišči ne zahteva nobene infrastrukture, kot so Access Points, in vsako vozlišče komunicira neposredno med seboj znotraj svojega območja pokritosti. Če je cilj zunaj prostora vira, potem vmesno sosedsko vozlišče podpira vzpostavitev komunikacije, saj vozlišča v MANET-u delujejo kot usmerjevalniki in oddajniki. Ta postopek se imenuje kot usmerjanje in postopek, sprejet za doseganje usmerjanja, se imenuje kot usmerjevalni protokol. Pri usmerjanju morajo vozlišča prenesti pakete (sporočilo) med drugimi vozlišči, da dosežejo cilj in ima dve dejavnosti; ena določa pot usmerjanja, druga pa prenaša pakete preko sosednjih vozlišč. Oglejmo si različne vrste usmerjevalnih protokolov in različne izzive usmerjanja v MANET. Protokoli usmerjanja so večinoma razvrščeni kot trije tipi, in sicer Proaktivni (tabela), Reaktivni (na zahtevo) in Hibridni (proaktivni in reaktivni). Nekateri izzivi pri usmerjanju so: dinamična mobilnost vozlišč, moč baterije (energije) vozlišča, pasovne širine, razpoložljivosti kanalov itd.; mobilnost in energija vozlišč so pa glavni izzivi pri usmerjanju.

O AVTORJU:
Prasanna Venkatesan Theerthagiri, znanstveni sodelavec, Program bilateralne podpore za mobilnost FAMNIT, Koper, Slovenija.
(Domača univerza: Fakulteta za informacijsko in komunikacijsko inženirstvo, Univerza Anna, Chennai, Indija).
Raziskovalni interesi: usmerjevalni algoritmi, mobilne adhoc mreže, umetna inteligenca in brezžična komunikacija.

Vabljeni!