Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

Jason ALEXANDER bo v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 16. uri na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem predstavil seminar z naslovom "Veliki izzivi v raziskavi spreminjajočega se vmesnika".

Jason ALEXANDER je višji predavatelj. na Univerzi v Lancastru (Velika Britanija) in je specializiran za razvoj vmesnikov, ki dimanično spreminjanjajo obliko, površino ali geometrijo na podlagi digitalne vsebine ali uporabniškega vnosa in zlasti njihove uporabe na "fizikalizaciji" podatkov.


Izvleček:

Nedavni napredek na področju materialov in tehnologije je olajšal prizadevanja za „preoblikovanje“ računalništva. Digitalne informacije, ki so bile omejene na zaslon računalnika, lahko iz digitalnega sveta prenesemo v realen svet in omogočamo otipljivost podatkov, fizično interakcijo in boljše razumevanje. Eden od pristopov k "fizikalizaciji" podatkov so vmesniki, ki lahko dinamično spreminjajo obliko, površino oz. geometrijo na podlagi digitalne vsebine ali uporabniškega vnosa. Skozi predavanje bomo opisali vizijo vmesnikov, ki spreminjajo obliko, raziskali njihove prednosti in kosristnosti in razpravljali o izzivih, s katerimi se sooča njihov razvoj in sprejetje med uporabniki.

O Predavatelju:

Jason je predavatelj na Univerzi v Lancastru. Diplomiral (Hons.) in doktoriral je iz računalništva na Univerzi v Canterburyju na Novi Zelandiji in bil doktorski raziskovalec na Univerzi v Bristolu. Njegovo raziskovanje se vrti okoli interakcije človek-računalnik in razvoja novih interaktivnih sistemov za premostitev fizično-digitalnega razkoraka. Njegovo sedanje delo se osredotoča na razvoj vmesnikov, ki spreminjajo obliko, v preteklosti pa je preučeval interakcijo preko uporabnikovega pogleda (eye-gaze interaction), haptične uporabniške vmesnike in razpoznavo uporabnikovih gibov.