Login
English      Slovensko
DIST Oddelek za informacijske znanosti in tehnologijo

Raffaele De Amicis je izredni profesor na Šoli za elektrotehniko in računalništvo na Državni univerzi Oregon. Doktoriral je na področju oblikovanja in metod industrijskega inženiringa na Tehniški fakulteti Univerze v Bologni, Italija. Od leta 1999 do 2003 je bil znanstveni sodelavec na Fraunhoferjevem inštitutu za računalniško grafiko v Darmstadtu v Nemčiji in višji raziskovalec na Tehniški univerzi v Darmstadtu. Pred prihodom na Državno univerzo v Oregonu je bil izvršni direktor GraphiTech-a, Centra za napredne tehnologije računalniške grafike v Trentu v Italiji. Raziskave dr. De Amicisa se osredotočajo na možnosti, ki jih nudijo tehnologije mešane resničnosti na področju oblikovanja, kreativnosti in analitike. Bil je vodja več multidisciplinarnih projektov, ki so jih financirale Evropska komisija, Organizacija Severnoatlantske pogodbe, vladne agencije in industrija s skupnim proračunom v višini 47 milijonov evrov. Kot podpredsednik upravnega odbora GraphicsMedia.net je dr. De Amicis razvil močne kompetence za gradnjo in upravljanje uspešnih večnacionalnih organizacij. V tem okviru je vzpostavil tesne povezave z različnimi akademskimi in raziskovalnimi inštituti, tako na nacionalni kot mednarodni ravni.

V zadnjih nekaj letih so se discipline, kot so navidezna in dopolnjena resničnost, računalniško podprto oblikovanje in človeški faktorji, močno razvile zaradi naraščajoče računalniške moči in razpoložljivosti novih strojnih in programskih tehnologij. Arbitrirani neplastni zasloni, prenosna očala za dopolnjeno resničnost, mikroprojektorji, prenosni sistemi za sledenje kretnjam brez markerjev, vse bolj natančni biometrični senzorji in vmesniki med možgani in napravami postajajo resničnost. Prej so bile te tehnologije na voljo le v „velikih“ raziskovalnih laboratorijih, zdaj pa vstopajo na potrošniški trg, kar povzroča globok premik paradigme za splošno populacijo. To ne pomeni le prilagajanja starih shem interakcij, ampak tudi razvoj povsem novih mehanizmov interakcij, ki bodo lahko upoštevali zapletena tehnološka vprašanja ekosistema.

V pogovoru je dr. De Amicis predstavil svojo raziskavo o tem, kako uporabniki med potopitveno izkušnjo (v virtualnem svetu) zaznajo, razumejo in komunicirajo z resničnimi in digitalnimi predmeti. Najprej je razpravljal o nekaterih rezultatih pri oblikovanju multimodalne izkušnje, ki združuje vizualne elemente, kretnje in govor, za izvajanje različnih nalog oblikovanja, ki vključujejo lahke zaslone, ki se nahajajo blizu oči do velikih zaslonov in potopitvenih okolij navidezne resničnosti. Predstavil je tudi svoje raziskave o zasnovi geo-inteligentnih kompleksnih vizualizacijskih sistemov in izdelkov ter z njimi povezanih storitev ter obravnaval vidike, kot so interaktivna infrastruktura prostorskih podatkov, zavedanje o kontekstu in zelo dinamična interakcija. Drugi del njegovega predavanja je bil namenjen opisu trenutnega in prihodnjega raziskovalnega dela, kako mešana resničnost omogoča interakcijo s hibridnim prostorom z različnimi stopnjami interakcij, kar uporabniku omogoča vstop v zelo učinkovito informacijsko okolje, ki poveča zavest in razumevanje podatkov.